
Başkanımız Murat Sancak, MÜSİAD Çerçeve Dergisi’nin 100. Sayısına konuk oldu. Futbol Dünyası ve Sivil Toplum İlişkisi üzerine ilişkin açıklamalarda bulundu.
Spor Bir Araya Getirir ve Farkındalığı Artırır
Adana Demirspor Başkanı Murat Sancak, sivil toplum kuruluşlarının spor camiasındaki yerine ilişkin düşüncelerini ekibimize anlattı. Spor kulüplerinin de sivil toplum kuruluşu olarak düşünülebileceğini belirten Başkan Sancak, “Sivil toplum kuruluşlarının sporun herhangi bir dalına verdikleri destek, spor bilincinin yaygınlaştırılmasında oldukça etkili” dedi.
Çerçeve Dergisi’nin 100’üncü sayısı kapsamında ele alınan “Futbol Dünyası ve Sivil Toplum ilişkisi” dosya konusu için açıklamalarda bulunan Adana Demirspor Başkanı Murat Sancak, spor kulüplerinin de sivil toplum kuruluşları gibi düşünülmesi gerektiğini ifade ederek, iki kavramında benzer amaç ve hedeflerde bir araya geldiğini söyledi. Spor camiası olarak MÜSIAD’ın iş dünyasındaki yerine de değinen Başkan Sancak, MÜSİAD’ın ahlak ve güven temelinde öne çıktığını ifade etti.
Sivil toplum kuruluşları, spor bilincinin yaygınlaştırılmasında önemli rol oynuyor.
Başkan Sancak, çocuklar ve gençlerin spora yönelmelerinde farkındalıkların artmasının sivil toplum ile mümkün olduğunu belirtti. Spor bilincinin gençlere çocukluk çağlarından itibaren aşılandığında bunun gelecek nesillere de etki edeceğini söyleyen Adana Demirspor Başkanı sözlerine şöyle devam etti:
“Spor kulüplerini birer sivil toplum kuruluşu gibi düşünmek gerekiyor. Spor kulüplerinde de insanlar bir amaç için bir araya geliyorlar ve hedefleri oluyor. Bu anlamda kısa, orta ve uzun vadede planlar yapılıyor. Bunun dışında sivil toplum kuruluşlarının sporun herhangi bir dalına verdikleri destek, spor bilincinin yaygınlaştırılmasında çok etkili oluyor. Örneğin çocuklar konusunda faaliyette bulunan bir sivil toplum kuruluşunun faaliyet planları arasında mutlaka herhangi bir spor dalı ya da dalları ile ilgili etkinlikler olmalı. Böylece çocukların spora yönelmeleri ve çocukların bu yönde farkındalıklarının artması sağlanacaktır. Spor bilinci çocukluk çağlarında aşılanabilirse, ömür boyu sporla ilgilenen nesillerin yetişmesi daha kolay olacaktır”
Spor, toplumu bir araya getirir, sosyal farkındalığı artırır.
Sivil toplum kuruluşlarının birleştirici gücüne işaret eden Başkan Sancak, sporun toplumları bir araya getirerek sosyal farkındalığı artırdığını belirtti.
Başkan Sancak değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi:
“Sivil toplum kuruluşları, alanlarında topluma yararlı hizmetler geliştirmek için kurulurlar. Bu yönde faaliyet raporları, tüzükleri ve planlamaları olur. Spor alanında da faaliyet gösteren pek çok sivil toplum kuruluşu bulunuyor. Bir spor dalının gelişmesi, bu yönde gençlere burs olanaklarının sağlanması hatta olimpiyatlar için sporcular yetiştirilmesi bir ülkenin manevi değerleri için çok önemli. Bir meslek grubunda ve o mesleğin gelişimi için faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşundan bile bahsetsek; bu STK’nın faaliyetleri arasında spor turnuvaları bulunması bir amaç için bir araya gelmiş kişilerin sinerjisini artıracaktır. İşte bu nedenle her ne alanda faaliyet gösterirse göstersin, her sivil toplum kuruluşu sporu da merkezinde tutmalıdır. Spor toplumu bir araya getirir, sosyal farkındalık yeteneklerini artırır Biz bu anlamda bir spor kulübü olarak özellikle çocuklar konusunda faaliyet gösteren sivil toplum kuruşlarından gelen projelerin içinde olmayı çok istiyoruz ve destekliyoruz.”
MÜSİAD, ahlak ve güven temelinde faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşu
Başkan Sancak, spor camiası olarak MÜSİAD’ın iş dünyasındaki etkisini önemsediklerini belirtirken, MÜSİAD’ın ahlak ve güven temelinde öne çıktığını ifade etti.
Adana Demirspor Başkanı, sözlerini şöyle sürdürdü: “MÜSİAD, tabii ki iş dünyasının nabzını tutan, iş dünyasını çeşitli platformlarda bir araya getiren, ahlak ve güven temelinde faaliyet gösteren ve ülkemizin önde gelen sivil toplum kuruluşlarından biridir. Türkiye’de sağlık, eğitim, mühendislik, sanat alanlarına katkıları ile birlikte spor alanlarında da çalışma ve faaliyetleri olduğunu biliyoruz. Özellikle MÜSİAD’ın üniversiteler ile yaptığı iş birliklerindeki alanlarından biri, mutlaka spor alanı oluyor. Bu da çok kıymetli. Sporun ülkemizde yaygınlaşmasına hep sosyal sorumluluk bilinci ile yaklaşmamız gerekiyor. Ülkemizde faaliyet gösteren Sivil Toplum Kuruşları da özel sektör de kamu da spor konusunda hassas davranmalı ki gençlerimiz bu yönde bilinçlenebilsin.”
Spor demek, gençlerin kötü alışkanlıklardan uzak olması demek
Değerlendirmesinde gençlere de değinen Başkan Sancak, ış dünyası ve spor camiasının sorumluluk bilinciyle gençlere sahip çıkması, onları yönlendirmesi ve kariyerine sporu koyan gençlere destek olması gerektiğini söyledi. Başkan Sancak açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Spor demek; gençlerin kötü alışkanlıklardan uzak olması demek. Aynı zamanda gençlerimizin yeteneklerinin farkında olması demek. Sporun herhangi bir dalı ile uğraşan kişinin hayatında hep başarı olur, ahlak olur, vicdan olur. Çünkü sporcu rekabeti bilir, çok çalışmayı bilir, hedef koymayı bilır. Böyle bir gençliğin de kötü alışkanlıkları olmaz. Bu nedenle gerçekten spor hususuna sosyal sorumluluk bilinci ile yaklaşmalıyız, yaklaşmak zorundayız. Kariyer hedeflerine sporu koyan gençlerimiz yarınlarda olimpiyatlarda, uluslararası arenada ülkemizi temsil edebilecek hedef kitleyi oluşturur. Bu çok onemli. Ülkemizin uluslararası anlamda bilimde, sağlıkta, mühendislikte başarıları oluyor. Aynı başarı sporun dallarında da olmalı. Sadece futbol değil. Biz olanakları olan, spor konusunda ciddi çalışmaları olan bir Gençlik ve Spor Bakanlığı’na sahibiz. Ülkemiz genç nüfusu olan bir ülke. Bu anlamada hepimiz bunun sorumluluğu ile gençlerimize sahip çıkmalı, onları yönlendirmeli, kariyerine sporu koyan gençlerimize de destek olmalıyız.”